Algemeen

Fytotherapie, ook wel kruidengeneeskunde genoemd, bestaat uit de behandeling van aandoeningen door middel van plantaardige stoffen. De westerse fytotherapie is gebaseerd op kennis die al uit de oudheid stamt. 
Fytotherapie is niet altijd onschuldig, sommige planten zijn uiterst krachtig en giftig of kunnen reageren met andere medicatie. Daarom is het steeds raadzaam om hierover advies aan je arts of apotheker te vragen.

Enkele Praktijkvoorbeelden

Ginseng
Ginseng kan het effect verminderen van medicijnen die bij de behandeling van diabetes worden gebruikt, ook van Insuline.
Ginseng moet ook met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt door mensen die lis-diuretica (een bepaald soort plaspil) en bloedverdunners gebruiken. Het is hoe dan ook tegenaangewezen bij nierpatienten.

Ginkgo Biloba
Het gebruik van Ginkgo-preparaten in combinatie met bloedverdunners, aspirine of ergotamine (soms gebruikt bij migraine) kan aanleiding geven tot bloeding ter hoogte van de haarvaatjes van ogen en hersenen, en is daarom absoluut af te raden. Alvorens een heelkundige ingreep te ondergaan moet de inname van Gnkgo biloba 2 weken voordien stopgezet worden.

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum)
Sint-Janskruid heeft een stimulerend effect op een aantal leverenzymes die bepaalde medicijnen afbreken, waardoor de medicijnen in kwestie minder effectief zijn. Best bekend in dit opzicht zijn de orale anticonceptiva, maar ook bepaalde aids-remmers worden veel minder effectief, en ook medicijnen die gebruikt worden bij auto-immuunziekten zoals Lupus erythematodes of na transplantaties.